Polgármester

Törökbálinti Sportközpont fejlesztése II. ütem


Tisztelt Törökbálintiak!

A Településfejlesztési stratégia feladatként határozza meg a Sportközpont II. ütemben tervezett füves focipálya, atlétikai pálya, teniszpályák, az 50 méteres fedett uszoda, vívó- és küzdősportcsarnok, öltözők, lelátók megépítéséhez szükséges előkészítési feladatok elvégzését és a finanszírozási lehetőségek felkutatását.

A fejlesztési elképzeléseink finanszírozására vissza nem térő lehetőséget teremtene a 2025-ös teke-világbajnokság megrendezése. Mi helyszínt adunk a világbajnokságnak és a tekeszövetségnek, cserébe tisztán állami forrásból megvalósíthatjuk a Sportközpont régóta tervezett fejlesztésének második ütemét. A VB után a terület nagy része felszabadul, ezzel edzőtermet tudunk biztosítani a sportszakágaknak.

A szeptember 28-án megtartott lakossági fórumon a becslések szerint a nagyjából 17- 31 milliárd forintra becsült beruházás tartalmát - a megvalósíthatósági tanulmányt és az előzetes koncepciótervet - mutatták be az érdeklődőknek a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. és a MAGYAR ENERGIA CENTRUM Projektfejlesztő és Koordinációs Szolgáltató Kft. képviselői. A bemutatott tervek szerint teljes mértékben állami finanszírozásból épülhet meg az új FINA előírásoknak megfelelő medence, a tekecsarnok és az ötven szobával rendelkező sportszálló. A komplexum egy négyszáz férőhelyes mélygarázzsal és közel hatvan férőhelyes felszíni parkolóval egészülhet ki.

A beruházás a tervek szerint a 2025-ben megrendezésre kerülő világbajnokságra elkészül, majd a verseny lezárultával az önkormányzat tulajdonába kerül. Tisztán állami beruházásból megvalósulhat a Sportközpont fejlesztésének második üteme, és a tulajdonunkba kerülő épületegyüttes egy csapásra megoldaná a helyi szabadidősportot, valamint az amatőr és profi sportot fojtogató kapacitáshiányt.

A “Városfejlesztési beszélgetések” elnevezésű eseményen bemutatott megvalósíthatósági tanulmánnyal és az elkészült koncepciótervvel kapcsolatban a képviselő-testületnek hamarosan állást kell foglalnia, hiszen az állam részéről a tervezés folytatásáról még októberben megszülethet a döntés.

A projekttel kapcsolatos teljes dokumentációt és az eseményen készült videofelvételt az alábbiakban tesszük közzé.

Elek Sándor
polgármester