Fényképalbum

Lakossági fórum - Törökbálint köztér fejlesztési koncepciójának bemutatása

Géza-fejedelem út melletti új közpark, a Munkácsy Mihály utcai új főtér, az új városháza mögötti új rendezvénytér

2016. december 9., Törökbálint, Munkácsy Mihály Művelődési Ház


A 2016. december 9-i köztérfejlesztési nap összefoglalója

A dec. 9-i rendezvény kiállítás és beszélgetés formájában mutatta be az érdeklődő lakosságnak Törökbálint köztér fejlesztési koncepcióját. A szabályozási tervben a Hosszúréti-patak nyomvonalára felfűzött zöldterületek kialakításával kapcsolatos elképzeléseket az alábbi négy tabló ábrázolta:

  • Törökbálint köztér fejlesztési koncepciója,
  • Új közpark a Géza-fejedelem út mentén,
  • Új főtér a Munkácsy Mihály utca kiszélesedő részén,
  • Rendezvénytér az új városközpontban. 

A bemutatott közterek különböző tervezési fázisban vannak: a Géza fejedelem utcai park vízügyi engedélyeztetése folyamatban van, a Munkácsy Mihály utcai főtér tervezése elkezdődött, a Kálvária domb lábánál, az új városháza mögött kialakuló, kisebb közösségi rendezvények megtartására alkalmas közpark,  az ún. „rendezvénytér” tervezés előtt áll. A kiállítás során a „rendezvénytér” tervezési programjának összeállításában kértük a lakosság segítségét.

A délelőtt az iskolásoké volt, ők workshop keretében foglalkoztak a témával. A kultúrAktív Egyesület különleges programot állított össze a diákok számára, melyre három iskolás csoport érkezett. Az interaktív tárlatvezetés után játék és helyszíni bejárás következett, végül a diákok montázsban fogalmazták meg javaslataikat a Kálvária-domb lábához tervezett rendezvénytérrel kapcsolatban.

Ún. Urbanity játék során a gyerekek köztereink használatát vitatták meg; a vezetett túra alatt a térképolvasást gyakorolták, és megismerték a rendezvénytér környezetét, méretét, a tervezett új feltáró útvonalak elhelyezkedését.

A workshop közös alkotással zárult. A gyerekek javaslataikat montázs formájában osztották meg a Polgármester úrral és a Főépítész asszonnyal. A Zimándy és a Bálint Márton iskolából érkezett csoportok tervei részleteiben ugyan különböztek, de közös volt bennük az oldott hangulatú ötletelés: a szabadtéri színpad és a szökőkút mellett megjelent a gyors étterem, mozi, gördeszka pálya gondolata is. A prezentációk után a gimnazisták konstatálták, hogy ennyi ötlet nem férhet be a területre. Valóban így van, de a városvezetés új fejlesztések során igyekszik majd figyelembe venni az ifjúság most körvonalazódott igényeit.

Fontos elmondani, hogy már a kiállítás előkészítésébe is igyekezett az önkormányzat bevonni köztereink felnővő használóit, a fiatalokat. A „Zimándysok” ötletládába gyűjtötték az ötleteket és rajzban fogalmaztak meg javaslataikat. A „Bálint Mártonosok” pedig online kérdőívet indítottak az igények felmérésére. Ezen felmérés szerint a legtöbben szabadtéri színpadot, kisebb rendezvényeket látnának szívesen a területen (pl. piknik, kürtős kalácsos, kirakodóvásár).

A Bálint Márton iskolából öten közösségi szolgálat keretében vették ki részüket a rendezvényből. Julcsi, Enikő, Áron, Donát és Bence a környezetükben élőket kérdezték meg arról, mit szeretnének látni a rendezvénytéren, valamint segítettek a kiállítás berendezésében és lebonyolításában.

Délutánra a terem átalakult. 13 órától 18 óráig kiállítási tablók, videók és kötetlen beszélgetés segítségével ismerhette meg a lakosság a tervezett köztéri fejlesztéseket. Az érdeklődők a főépítészt és a Városfejlesztési Iroda munkatársait kérdezhették az elképzelésekről, mondhatták el véleményüket, javaslataikat, illetve írásban fogalmazhatták meg ötleteiket az új városháza mögé tervezett köztérrel, közparkkal kapcsolatban.

A délutánt Munkácsy Mihály utca központi szakaszára tervezett Főtér terveinek prezentációja zárta. A bemutatót Szloszjár György tájépítész, a Garten Studio ügyvezetője tartotta. (Tájékoztatásul: a tájépítész stúdió referencia munkái közé tartozik a Várkert Bazár, a Kopaszi-gát és az Allee Bevásárlóközpont közterei, valamint a közel múltban nyerték el Városliget tervezését.) Törökbálint új főterének tervezésénél cél egy olyan közösségi tér kialakítása volt, ahol az emberek találkozni, korzózni, beszélgetni, vásárolni, kávézni tudnak. Az előadásban elhangzott, hogy a koncepció kialakítása során a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy biztosítani kellett a kétirányú forgalmat, minél több parkolót, minél nagyobb zöldterületet, buszmegállót, az ott található épületek gépjárművel történő megközelítését, és nem utolsó sorban egy főtérrel szemben támasztott követelményeket. Az előadás után Tervező úr válaszolt a lakosság kérdéseire. Kétirányú kerékpárút létesíthetősége, a szervizút kialakításának részletei, a Grimm vendéglő előtti gesztenyefa megtarthatósága voltak a sarkalatos kérdések, a tervező ígéretet tett a felvetett témák megvizsgálására.

A lakossági ötletek, észrevételek dokumentálása és értékelése elkezdődött. Az önkormányzat nevében köszönjük az iskolák vezetőségének, tanárainak és a diákoknak az energiát, amit ebbe a napba fektettek! Köszönjük a közösségi szolgálatosok segítségét és a lakosság aktív részvételét, építő kritikáját, javaslatait. Reméljük, hogy hagyományt teremtettünk és még sok ilyen jó hangulatú közös tervezésre lesz alkalmunk.

Fényképalbum